FiveM does not start past red fivem screen, missing processes


#1

Somtimes it works, sometimes it doesn’t, reinstalling FiveM does not solve the issue

Social club screen
Red FiveM screen
and then nothing
processes stay active, see unsuccessful launch for the names

When successfully launched running processes:
FiveM.exe
FiveM_ChromeBrowser
FiveM_DumpServer
FiveM_ROSLaunhcer
FiveM_RoSSubProcess
FiveM_RoSSubProcess
FiveM_SteamChild.exe

unsuccesfull launch:
FiveM.exe
FiveM_DumpServer
FiveM_ROSLauncher
FiveM_SteamChild.exe

GTA V version? No idea what version, bought trough rockstar social club, downloaded all updates for gta5 and fivem
Up to date? Yes
Legit or Pirate copy? Legit
Steam/CD/Social Club? Socialclub
Windows version? Windows 7
Did you try to disable/uninstall your Anti-virus? N/A
Did you try to delete caches.xml and try again? Yes
Error screenshot N/A
GTA V folder screenshot http://imgur.com/t4ATwPz
GTA V/update/x64/dlcpacks screenshot http://imgur.com/t4ATwPz
Filepath to FiveM folder http://imgur.com/t4ATwPz
FiveM client folder screenshot http://imgur.com/t4ATwPz
System specifications DxDiag64 https://pastebin.com/YVYirnV8
CitizenFX.log file https://pastebin.com/myASvApk
.dmp files Non created


#2

Same behaviour for me… here’s my client logs

[ 0] Initialized system mapping!
[ 78] CitizenFX Steam child starting - command line: “C:\Users\Rudy\AppData\Local\FiveM\FiveM.exe”
[ 1310] Initialized system mapping!
[ 1466] CitizenFX Steam child starting - command line: “C:\Users\Rudy\AppData\Local\FiveM\FiveM.app\cache\subprocess\FiveM_SteamChild.exe” -steamparent:5052
[ 1466] Initializing Steam parent.
[ 1498] Initializing Steam parent: Steam’s running.
[ 1529] Initializing Steam parent: Initializing presence.
[ 1529] Initializing Steam parent: Attempting to run processes.
[ 1576] Initialized system mapping!
[ 1576] hello from “C:\Users\Rudy\AppData\Local\FiveM\FiveM.exe”
[ 1654] CitizenFX Steam child starting - command line: “C:\Users\Rudy\AppData\Local\FiveM\FiveM.app\cache\subprocess\FiveM_SteamChild.exe” -steamchild:5052
[ 1654] game parent PID: 5052
[ 1654] waiting for process to exit…
[ 1700] Got ros:launcher process - pid 7156
[ 1732] Hello!
[ 1778] Initialized system mapping!
[ 1810] Replacing function table list entry 0x142be3000 with 0x142be3000
[ 1950] hello from “C:\Users\Rudy\AppData\Local\FiveM\FiveM.app\cache\subprocess\FiveM_ROSLauncher” ros:launcher --parent_pid=5052 “E:\Program Files\Rockstar Games\Grand Theft Auto V\GTAVLauncher.exe”
[ 1966] launcher! “C:\Users\Rudy\AppData\Local\FiveM\FiveM.app\cache\subprocess\FiveM_ROSLauncher” ros:launcher --parent_pid=5052 “E:\Program Files\Rockstar Games\Grand Theft Auto V\GTAVLauncher.exe”
[ 1966] Initialized system mapping!
[ 2012] Replacing function table list entry 0x14054f000 with 0x14054f000
[ 6053] versioning: /prod/gtav/launcher_online_config.xml
[ 6053] versioning: /prod/gtav/launcher_online_config.xml
[ 6256] versioning: /prod/gtav/versioning.xml
[ 6271] versioning: /prod/gtav/versioning.xml
[ 6287] versioning: /prod/gtav/versioning.xml
[ 6739] Got ROS subprocess - pid 7132
[ 6817] Initialized system mapping!
[ 6973] hello from “C:\Users\Rudy\AppData\Local\FiveM\FiveM.app\cache\subprocess\FiveM_ROSSubProcess” ros:subprocess “C:\Program Files\Rockstar Games\Social Club\subprocess.exe” --rgsc_pid=7156 --rgsc_ipc_channel_name=rgsc_ipc_1bf4 --rgsc_home_dir=C:\Users\Rudy\Documents\Rockstar*%20Games\Social%20Club\Launcher\Renderer\ --no-proxy-server --safebrowsing-disable-auto-update --disable-spell-checking --disable-gpu --lang=fr --remote-debugging-port=13171 --ignore-certificate-errors
[ 7005] sub! “C:\Users\Rudy\AppData\Local\FiveM\FiveM.app\cache\subprocess\FiveM_ROSSubProcess” ros:subprocess “C:\Program Files\Rockstar Games\Social Club\subprocess.exe” --rgsc_pid=7156 --rgsc_ipc_channel_name=rgsc_ipc_1bf4 --rgsc_home_dir=C:\Users\Rudy\Documents\Rockstar
%20Games\Social%20*Club\Launcher\Renderer\ --no-proxy-server --safebrowsing-disable-auto-update --disable-spell-checking --disable-gpu --lang=fr --remote-debugging-port=13171 --ignore-certificate-errors
[ 7005] Initialized system mapping!
[ 7020] Replacing function table list entry 0x14009c000 with 0x14009c000
[ 10858] Got ROS subprocess - pid 6300
[ 10936] Initialized system mapping!
[ 11092] hello from “C:\Users\Rudy\AppData\Local\FiveM\FiveM.app\cache\subprocess\FiveM_ROSSubProcess” ros:subprocess “C:\Program Files\Rockstar Games\Social Club\subprocess.exe” --type=renderer --no-sandbox --enable-deferred-image-decoding --lang=en-US --lang=fr --log-severity=disable --disable-spell-checking --device-scale-factor=1 --font-cache-shared-mem-suffix=7132 --enable-pinch-virtual-viewport --enable-delegated-renderer --num-raster-threads=2 --disable-gpu-compositing --channel=“7132.0.1444016677\336374391” --rgsc_ipc_channel_name=rgsc_ipc_1bf4_channel_1 /prefetch:673131151 --remote-debugging-port=13171 --ignore-certificate-errors
[ 11123] sub! “C:\Users\Rudy\AppData\Local\FiveM\FiveM.app\cache\subprocess\FiveM_ROSSubProcess” ros:subprocess “C:\Program Files\Rockstar Games\Social Club\subprocess.exe” --type=renderer --no-sandbox --enable-deferred-image-decoding --lang=en-US --lang=fr --log-severity=disable --disable-spell-checking --device-scale-factor=1 --font-cache-shared-mem-suffix=7132 --enable-pinch-virtual-viewport --enable-delegated-renderer --num-raster-threads=2 --disable-gpu-compositing --channel=“7132.0.1444016677\336374391” --rgsc_ipc_channel_name=rgsc_ipc_1bf4_channel_1 /prefetch:673131151 --remote-debugging-port=13171 --ignore-certificate-errors
[ 11123] Initialized system mapping!
[ 11123] Replacing function table list entry 0x14009c000 with 0x14009c000
[ 11217] EndpointMapper::HandleRequest: GET //scui/v2/desktop
[ 11217] EndpointMapper::HandleRequest: GET /prod/gtav/font-awesome.css
[ 11217] versioning: /prod/gtav/font-awesome.css
[ 11217] EndpointMapper::HandleRequest: GET /prod/gtav/splash.png
[ 11217] versioning: /prod/gtav/splash.png
[ 11279] EndpointMapper::HandleRequest: GET /prod/gtav/roboto.ttf
[ 11279] versioning: /prod/gtav/roboto.ttf
[ 12262] EndpointMapper::HandleRequest: GET /cfx/login
[ 13245] EndpointMapper::HandleRequest: POST /gta5/11/gameservices/socialclub.asmx/CreateScAuthToken
[ 15507] EndpointMapper::HandleRequest: POST /gta5/11/gameservices/entitlements.asmx/GetEntitlementBlock
[ 18065] Skipping XAudio2 patches - XAudio 2.8 is not present.
[ 18065] [FontRenderer] Initializing DirectWrite.
[ 18065] [FontRenderer] IDWriteFactory2 unavailable (hr=80004002), colored font rendering will not be used
[ 26317] EndpointMapper::HandleRequest: POST /gta5/11/gameservices/auth.asmx/CreateTicketScAuthToken
[ 34726] EndpointMapper::HandleRequest: POST /gta5/11/gameservices/auth.asmx/CreateTicketScAuthToken
[ 45942] EndpointMapper::HandleRequest: POST /gta5/11/gameservices/auth.asmx/CreateTicketScAuthToken
[ 55084] EndpointMapper::HandleRequest: POST /gta5/11/gameservices/auth.asmx/CreateTicketScAuthToken
[ 62057] EndpointMapper::HandleRequest: POST /gta5/11/gameservices/auth.asmx/CreateTicketScAuthToken

The last request is thrown ten times no more then get stuck there. No error shown


#3

Same for me regarding Windows config


#4

Only “dumb” way to make it work is :

PC Reboot
Launch FiveM without running local server.


#5

Mine works sometimes after killing every fivem process and relaunching fivem but more often it’ll fail to launch again for anywhere between one and five times before launching succesfully
Does seem that the first launch of the day always seems to work…or after a long waiting periode (services not getting killed properly?)


#6

Same stuff for me… I’ll try to investigate later but I hope FiveM can help us on this one since both our configs match, so does the client logs.


#7

Can you people post launcher.log and socialclub_launcher.log from an unsuccessful launch? You can find them in the Documents folder.


#8

Hi @osmium, Thanks for replying ! sure I’ll send those logs ASAP when I’m done working


FiveM don't run since the last update
#9

i can sent you the files right now, but i don’t fing them. I don’t have any FiveM Folder in Documents/
Is it in Documents/RockstarGames/GTA V?
€dit: Obviously now that i want this bug, the game start perfectly. if i have issues again i post dem files here.


#10

https://pastebin.com/wCvsDMHy

Launcher and Social Launcher pasted in one paste


#11

I think I have the same problem, and to resolve it, I just launch my GTA V (without FiveM, just GTA V) and it works. I think FiveM is definitively not for Windows 7 :frowning:


#12

working better for me if i cut Steam…


#13

i get this [Window Title]
FiveM Fatal Error

[Main Instruction]
FiveM has encountered an error

[Content]
Invalid rage::fiPackfile encryption type specified. If you have any modified game files, please remove or verify them. See http://rsg.ms/verify for more information.

If you require immediate support, please visit FiveM.net and mention the details in this window.

[^] Hide details [Close]

[Expanded Information]
Crash ID: dd187fb6-12f6-46ee-a39f-dbc3bad6f154 (use Ctrl+C to copy)


Crash in loading server
#14

I don’t know if it will work for you or if its already fixed.
1: I close steam
2: Start five M
3: When I press Ok for the windows 10 alert, I start steam

My bad if its only for me.


#15

i will try, could be helpful
Edit: sadly it dosen’t for me. Maybe because i have 2 steam accounts, so i have to enter manually the password each i connect.
Edit2: I missed the trick!
I have to click on OK (windows10 error) before to run steam, and hope to have the time for the password!
It work now thanks :smiley:


#16

Seems to better the last two days or so on my end
edit: nope still happening xD


#17

i just found a solution(it works for me):
1.Simply run FiveM
2.Wait for the Red FiveM screen to go away(don’t end any process)
3.Open FiveM location folder and then go to : FiveM Application Data > cache > subprocces.
4.Run FiveM_SteamChild.exe
I hope it works for you!


#18

@Music_Heat That works for me, thanks.

My FiveM launches fine on the first launch, but anything after that it doesn’t do anything after the red splash screen. Only way I could fix was restarting computer or using the fix mentioned by Music_Heat.


#19

this solution works for me as well


#20

I believe your problem is exactly the same as mine.

It seems that everything is linked to a failure that ends the processes linked to the Social Club:

FiveM_ROSLauncher
FiveM_ROSSubProcess
FiveM_ROSSubProcess

(At least I believe these processes are linked to the Social Club)

I also made a post here on the forum reporting the same problem. If possible, take a look: